София: 02 954 71 99, Козлодуй: 0888 683 243, Монтана: 0889 305 288 estetika@mail.bg

Лечение с дентален лазер

Много от пациентите са чували за лазер и прилагане на лазерна терапия, но не всеки е запознат с принципа на работа с лазер, обхвата на неговото прилагане, както и какво всъщност предтсвлява лазерът. А ето и едно кратко въвеждане в темата:

Лазерният лъч не е просто фокусирана светлина, а по-скоро изкуствено насочени светлинни лъчи с определена дължина на вълната. Лъчите не се разсейват, а протичат успоредно и във фаза. По този начин лазерната светлина е фокусирана и може да отдаде много енергия, насочена към една точка. Приложението му в медицината е вече отдавна известно в офталмологията и дерматологията, а все по-често и в стоматологията като алтернатива за леко и безболезнено лечение.

Модерната лазерна терапия е едно добро допълнение към класическите терапевтични методи. Лазерните системи не само се налагат в стоматологията, но и търпят постоянно развитие.

Използването на лазера в различните области на стоматологията е незаменимо. А ето и някои примери за прилагане на лазерна терапя:

  • При лечение на гингивити и пародантални заболявания;
  • При удължаване на клинични коронки и ретракция на венеца при протетика и обтуриране;
  • Като незаменима помощ в хирургични интервенции за безкръвно работно поле и ускоряване на заздравителния процес;
  • В ендоднонстките лечения за стерилизиране и дезинфекция на лекуваните канали с цел предотвратяване на по-късна инфекция.

Като цяло може да се заключи, че лечението с лазер е по-приемливо от пациентите в сравнение с „класическите“ методи. Уникалните характеристики на различните типове лазери се дължи на тяхната многостранна приложимост и многото позитивни ефекти по време на леченито.