Уважаеми пациенти,

ние от "ДЦ Естетика-91" ООД искаме да Ви съобщим, че вече всички наши обекти се завръщат към регулярното си работно време, което е обявено във фейсбук страницата и в сайта ни.
Бъдете здрави и не спирайте да се усмихвате!
София: 02 954 71 99, Козлодуй: 0888 683 243, Монтана: 0889 305 288 estetika@mail.bg

Какво да направя, след като ми е поставена подвижна протезна конструкция?

Поставянето на подвижна протезна конструкция е сериозна стъпка, която ще улесни храненето. Въпреки положителните си страни протезите изискват известен период за привикване. За да Ви улесним, предлагаме да прочетете следната информация:

  • Привикването е много индивидуално. В повечето случаи е необходим около месец, за да свикнете напълно с протезите, ако преди не сте носили такива.
  • Възможно е да имате проблеми с говора. За да ги преодолеете Ви препоръчваме да почетете на глас. Адаптацията с говора отнема около 24 часа, но е възможно да мине и повече време, преди да се изразявате напълно ясно.
  • На втория ден задължително трябва да посетите зъболекарския кабинет за финото напасване на протезата.
  • При повечето хора е нормално получаването на болки при поставяне и сваляне на протезата. Причината за това е, че обеззъбената челюст е с „ретенционни” участъци и изпъкналите участъци се закачат при движение причинявайки болка.
  • Препоръчваме Ви първоначално да се храните бавно, като подбирате мека храна, която не трябва да отхапвате.
  • При следващите посещения в зъболекарския кабинет протезата се напасва, тоест поправя се съотношението между горната и долната челюст.
  • За ежедневното почистване на протезите можете да използвате четка и паста за зъби. Препоръчително е и поне два пъти в седмицата протезната конструкция да се потопи във вода, в която е разтворена специална таблетка за дезинфекция на протезата.
  • За да се чувствате по-комфортно през деня можете да използвате фиксиращ крем за зъбни протези. Той ще Ви е от полза, ако протезната Ви конструкция приляга добре и ще Ви предпази от попадането на парченца храна под протезата.